Leren van experimenteren: zo lopen gemeenten vooruit op de Omgevingswet

Steeds meer gemeenten gebruiken de Crisis- en herstelwet (Chw) om alvast te experimenteren met de mogelijkheden van de Omgevingswet. De projecten op deze pagina laten zien hoe gemeenten met behulp van de Chw aan de slag gaan met opgaven als digitalisering, organische gebiedsontwikkeling, de energietransitie en woningbouw.

Gemeente Amsterdam: experimenteren met monitoring

Met een innovatief instrument monitort de gemeente Amsterdam continu of en hoe de omgevingskwaliteit verandert in Haven-Stad. Zo kan de gemeente steeds bepalen wat een logische volgende stap is in de ontwikkeling van dit gebied. Ook onder de Omgevingswet is deze manier van doorlopend monitoren en bijsturen erg interessant. De wet maakt organische gebiedsontwikkeling namelijk makkelijker.

> Download de factsheet over het Chw-experiment van de gemeente Amsterdam

Gemeente Soest: experimenteren met digitalisering

De gemeente Soest gebruikt de Chw om af te kunnen wijken van de huidige standaarden voor het inrichten en digitaal beschikbaar stellen van een bestemmingplan. Hierdoor kon de gemeente onder meer een eigen, gebruiksvriendelijke planviewer ontwikkelen. Met deze viewer kunnen inwoners bijvoorbeeld snel achterhalen of ze een uitbouw mogen aanleggen op een bepaalde locatie.

> Download de factsheet over het Chw-experiment van de gemeente Soest